Κάλοι στα πόδια: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να τους ξεχάσεις μέχρι να πεις… καλοκαίρι!

Uncategorized

Οι κάλοι των ποδιών είναι ένα πρόβλημα που λίγο-πολύ όλοι έχουμε αντιμετωπίσει και σίγουρα όχι ευχάριστα. Μάθαμε και είμαστε εδώ για να σου μάθουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να ξεχάσεις τους κάλους στα πόδια από έναν ειδικό!

Κάλοι των ποδιών ή αλλιώς τύλοι, ονομάζονται οι σκληρύνσεις του δέρματος σε ορισμένα σημεία του πέλματος, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Δημιουργούνται συνήθως λόγω της συνεχιζόμενης πίεσης και τριβής της επιδερμίδας μέσα στα υποδήματα, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αυξημένη ανάπτυξη των κυττάρων στο συγκεκριμένο σημείο.

Η στοιβάδα του σκληρού δέρματος που σχηματίζεται, μεγαλώνει εσωτερικά σε σχήμα κώνου και δημιουργείται ένας σκληρός πυρήνας, ο οποίος ονομάζεται ρίζα του κάλου. Ο πυρήνας μπορεί να πιέσει τα νεύρα που διασχίζουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος και να προκαλέσει οξύ πόνο, επηρεάζοντας το βάδισμα, την επιλογή υποδημάτων αλλά και τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου.

Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία κάλων είναι το περπάτημα χωρίς παπούτσια (ξυπόλυτοι), η άθληση, ο λάθος τρόπος περπατήματος, η διατροφή, η ουρική αρθρίτιδα και η προεξοχή οστών, ένα κάταγμα ή κάποια ανατομική παραμόρφωση.

Η πρόληψη αλλά και η σωστή θεραπεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κάλων. Οπως κάθε πάθηση, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απαραίτητη η συμβολή ενός ειδικού ποδιάτρου-ποδολόγου, ο οποίος γνωρίζει τη φυσιολογία του ποδιού και πώς να αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση.

Οι ειδικοί συνιστούν

** Σωστή επιλογή υποδημάτων, τα οποία πρέπει να είναι άνετα, να ταιριάζουν στο σχήμα του ποδιού και να έχουν σωστό πλάτος και περιθώριο ως και 1,5 cm μεταξύ του μακρύτερου δαχτύλου και της μύτης του παπουτσιού. Καλό θα είναι να προτιμώνται υποδήματα με χαμηλά και φαρδιά τακούνια, με αρκετό χώρο εσωτερικά για να χωράει σωστά το πόδι και να είναι φτιαγμένα από μαλακό δέρμα, ώστε να μην εξασκούνται πιέσεις σε σημεία του ποδιού που μπορεί να προεξέχουν.

** Μην περπατάτε ξυπόλυτοι.

** Φοράτε καθαρές βαμβακερές κάλτσες με τα κλειστά παπούτσια, για να αναπνέει σωστά το δέρμα.

** Αποφύγετε να φοράτε τα ίδια παπούτσια, συνεχόμενες μέρες, καθώς θα πρέπει να στεγνώσουν από τον ιδρώτα.

** Περιποιηθείτε σωστά και καθημερινά την περιοχή με τρίψιμο με ελαφρόπετρα ή ράσπα και ενυδατώστε καλά με ειδικές κρέμες ενυδάτωσης π.χ. η εντατική κρέμα κατά του σκληρού δέρματος που ενισχύει τη διαδικασία φυσικής απολέπισης και επαναφέρει την ελαστικότητα στο μετατάρσιο και την πτέρνα.

** Διατηρήστε το δέρμα καθαρό και μαλακό με σωστή και συχνή περιποίηση των ποδιών.

** Αφαιρέστε τον κάλο με ελαφρόπετρα αλλά όχι με ξυράφι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Η αφαίρεση με ξυράφι μπορεί να κάνει τον κάλο στο πόδι να εμφανιστεί ενισχυμένος μετά από λίγο. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και με την αφαίρεση του κάλου με laser.

** Για άμεση ανακούφιση από την άνεση του σπιτιού σας, δοκιμάστε αφαιρετικά επιθέματα για κάλους, αφαιρετικά επιθέματα για κάλους με σαλικυλικό οξύ. Τα δερματολογικά ελεγμένα επιθέματα προσφέρουν στοχευμένη ανακούφιση και αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων. Τοποθετήστε τους μικρούς δίσκους στο κέντρο του επικαλίου και στη συνέχεια εφαρμόστε τον προστατευτικό επίδεσμο περιμετρικά. Η αυτοκόλλητη αδιάβροχη επένδυση θα σας προσφέρει σταθερή και ασφαλή εφαρμογή. Συνιστάται καθημερινή χρήση για έως και 14 ημέρες σε καθαρά και στεγνά πόδια. Η προαναφερόμενη θεραπεία για τους κάλους στα πόδια είναι ήπια και ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Εξαίρεση αποτελούν οι διαβητικοί και τα άτομα με ευπαθές δέρμα ή κακή κυκλοφορία του αίματος, τα οποία θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Σε ασθενείς με παθολογία είναι πολύ σημαντική η συμβολή του ποδολόγου-ποδιάτρου . Σ’ αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση καυστικών υγρών.

Ε. Α. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ

ΠΟΔΟΛΟΓΟΣ-ΠΟΔΙΑΤΡΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΔΙΑΤΡΩΝ-ΠΟΔΟΛΟΓΩΝ

MSc,BSc (Hons) Podiatry MPS.

youweeklyΔιαβάστε περισσότερα